Informacja Turystyczna

Co zjeść?

Co zjeść?

Kulinarna historia polskiego Szczecina jest stosunkowo krótka, dlatego też niezbyt bogata. Wszyscy zapewne słyszeli o Paprykarzu Szczecińskim, który pomimo, że faktycznie jest wynalazkiem szczecińskim, obecnie ze Szczecinem ma wspólną tylko nazwę.

 

Pasztecik szczeciński

Paszteciki i barszczyk w barze przy Wojska Polskiego.Istnieje jednak specjał niezaprzeczalnie szczeciński i przez szczecinian kochany, a jest nim pasztecik. Smażone na głębokim oleju ciasto nadziewane mięsem lub farszem wegetariańskim (serem z pieczarkami lub kapustą z grzybami) dla wielu szczecinian stanowi smak dzieciństwa lub młodości, do którego chętnie powracają.

 

Historia szczecińskiego pasztecika sięga lat 70. Wtedy otworzono pierwszy bar pasztecikowy przy al Wojska Polskiego naprzeciwko Kina Kosmos. Do produkcji tego specjału używano maszyny z radzieckiego demobilu. Cudowna maszyna została skonstruowana w ZSSR na wypadek wojny lub klęski żywiołowej. Dzięki swojej wydajności (800 pasztecików na godzinę) miała zapewnić ludności lub wojsku wysokokaloryczny posiłek. Przepis zmodyfikowali szczecińscy pracownicy Społem, a radziecki „pierożek” stał się „pasztecikiem”. W 2010r. szczeciński pasztecik został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

 

Maszyna, która została sprowadzona do Szczecina w 1969r. nadal działa pełną parą w barze przy al. Wojska Polskiego 46. Lokal zachował stary wystrój przywodzący na myśl minioną epokę PRL. Jeżeli chcemy poczuć smak prawdziwego pasztecika popijając go czerwonym barszczykiem (gdyż paszteciki zawsze popijamy barszczykiem!) w otoczeniu z niepowtarzalnym klimatem, jest to miejsce które musimy koniecznie odwiedzić. Innym cenionym barem pasztecikowym w Szczecinie jest lokal przy ul. Wyszyńskiego w pobliżu Bramy Portowej.

 

Kuchnia rybna

Jako miasto portowe Szczecin jeszcze przed wojną słynął z potraw rybnych. Najbardziej znaną restauracją rybną w Szczecinie od kilku dekad jest Chief przy ul. Rayskiego 16. Jest to lokal z tradycjami, gdzie zjeść można wszelkiego rodzaju potrawy rybne od przystawek, poprzez zupy, do dań głównych oraz bardziej egzotyczne owoce morza. Oprócz tego restauracja oferuje tradycyjne dania kuchni polskiej.

 

Miejscem dość nieodkrytym przez samych szczecinian, a wartym uwagi jest Kantyna Portowa. Być może ze względu na lokalizację (ul. Bytomska 16 – za bramą Zarządu Portu) stosunkowo niewielu mieszkańców wie o lokalu.  Restauracja zorganizowana jest formie bufetu/jadłodajni gdzie codziennie serwuje się kilka posiłków dnia do wyboru. Dzięki lokalizacji przy porcie, zawsze można liczyć tu na świeże ryby. Wystrój lokalu jest dość prosty, ale nowoczesny i ładny. Ceny są bardzo przystępne, a dania chwalone przez wiernych bywalców. Warto tu zajrzeć lub przyprowadzić gości!

 

Alkohole

Szczecińskim specjałem chwalonym za jakość nie tylko w Polsce ale i za granicą jest wódka Starka. Tradycja tego napoju sięga przynajmniej XVw. a jedynym jego producentem w Polsce jest Polmos Szczecin. Szczecińska Starka ma 50% zawartości alkoholu i leżakuje w dębowych beczkach od 10 do 50 lat. Obecnie Starka nie jest produkowana dlatego jej nabycie staje się coraz trudniejsze. Starki wciąż można się napić w niektórych lokalach np. w restauracji Chief.

 

Piwem produkowanym przez szczeciński browar jest Bosman. Piwo występuje w dwóch wariantach - Bosman Full i Bosman Specjal. Pierwszy wariant to piwo jasne pełne z gatunku lager o zawartości 12,5% ekstraktu oraz 5,7% alkoholu. Bosman Specjal to piwo jasne mocne z gatunku lager o zawartości (obj.) 6,6% alkoholu oraz 14,9% ekstraktu. Bosman Browar Szczecin jest sponsorem Pogoni Szczecin oraz wydarzeń sportowych i imprez rozrywkowych takich jak Festiwal Wikingów, Dni Morza czy The Tall Ships' Races.

 

Kuchnie świata

Ponadto, jak w większości polskich miast, w Szczecinie można zjeść w restauracjach oferujących tradycyjną kuchnię polską, włoską, azjatycką czy też indyjską. W obrębie Starego Miasta mieści się wiele restauracji, które zaspokoją rozmaite gusta. Wśród lokali gastronomicznych na uwagę zasługuje restauracja Bombay (ul. Partyzantów 1) prowadzona przez rodowitych Hindusów. Od wielu lat miejsce to oferuje tradycyjne dania kuchni indyjskiej i stanowi ważny punkt na gastronomicznej mapie Szczecina.

 

Wejście do restauracji Vincent przy ul. TkackiejUdając się na Wały Chrobrego możemy wybrać jedną z trzech znajdujących się tam restauracji – Colorado, Columbus oraz Chrobry – należących do sieci The Best Restaurants. Lokale oferują dania różnorodnych kuchni od włoskiej, poprzez polską, do amerykańskiej. Przy Placu Orła Białego znajdziemy kolejne dwa lokale tej samej sieci – Trattoria Toscana oraz Cafe Venezia. Jak wskazują nazwy, są to miejsca specjalizujące się w kuchni włoskiej.

 

Udając się dalej w kierunku ulicy Tkackiej natrafimy na restauracje Vincent (Tkacka 68) oraz Radecki (Tkacja 12). W przytulnych wnętrzach tych lokali możemy skosztować dobrej kuchni, głownie włoskiej.

 

 

Fast food po szczecińsku

FrytburgerJedzeniem dość popularnym, zwłaszcza wśród młodych szczecinian, jest niezbyt szczeciński kebab. Najpopularniejsze szczecińskie bary serwujące ten popularny fast-food to Bar Rab (ul. Krzywoustego 11) oraz Mak Kwak (ul. Krzywoustego 19, pl. Żołnierza 17). Oba lokale działają 24h/7 oraz poza kebabem oferują inne typowe dania fast-food jak hamburgery czy frytki. Popularny "frytburger" jest podobno szczecińskim wynalazkiem. Za tą intrygującą nazwą kryje się bułka, która zwykle używana jest do robienia kebaba, wypełniona frytkami i mięsem, oraz polana keczupem. Jest to specjał, który przypadnie do gustu amatorom wysokokalorycznych posiłków.

 

Dodatkowe informacje